Ik ben Dorine Esser

1e categorie mindfulness trainer, meditatiebegeleider, moeder, kunsthistorica en auteur.
Het is mijn missie om mensen op een eenvoudige manier van binnenuit te laten ervaren hoeveel potentieel ze hebben om op een inspirerende manier met de ups en downs van het leven om te gaan. Dat doe ik door het geven van mindfulnesscursussen vanuit mijn jarenlange ervaring met meditatie.

Persoonlijke noot

Lang geleden had ik een drukke baan in de filmwereld, waardoor ik veel stress ervoer en mezelf voortdurend tekort vond schieten. Het werd me vaak zowel fysiek als emotioneel teveel. Alsof alles te groot en te overweldigend werd. In 1990 kreeg ik te kampen met de ziekte van Graves (een te snel werkende schildklier). Waardoor ik steeds minder goed kon functioneren. Ik kreeg last van angsten, stress en extreme vermoeidheid.

Via een kennis kwam ik terecht bij een Tibetaanse arts die me een stap terug liet doen. Hij raadde me aan om te gaan mediteren. Ik vond het mediteren eerst een enorme opgave, en dacht dat het niets voor mij was (vond het toen ook niet ‘cool’ genoeg). Omdat ik ongeduldig en op instant resultaat uit was, hield ik het mediteren niet lang vol. Vijf minuten was al heel wat. Maar ik ervoer dat het me zelfs in die vijf minuten iets van kalmte bracht. Het mediteren maakte me gaandeweg steeds meer vertrouwd met mijn eigen ervaringen, met mijn neigingen, patronen, visies en overtuigingen, met mijn gedachten, met mijn adem en met mijn eigen lichaam.
Kortom, het werkte.

Ik ging steeds vaker een paar minuten ‘zitten’. Zo leerde ik om bij mijn pijn te blijven, bij verveling, bij ongeduld en ongemak… bij wat er dan ook van moment tot moment de revue passeerde. Kunnen blijven zitten als het ongemakkelijk wordt, zonder meteen in actie te schieten heeft me zoveel gebracht!

  • stilte
  • ‘zijn’  in plaats van ‘doen’ of al in het volgende moment willen zijn
  • impulsbeheersing
  • ruimte
  • keuze
  • minstens 10% meer geluk
  • focus
  • plezier
  • mildheid
  • rust…

Regelmatig mediteren zorgde ervoor dat er steeds meer ruimte ontstond rond de ervaring. Of die nou aangenaam, onaangenaam of neutraal was. In plaats van door bepaalde stressvolle situaties overweldigd te worden en dan maar wat te doen, ontstond daardoor meer keuze. Het maakte me creatiever in het beantwoorden van de steeds veranderende omstandigheden. Dit heeft de kwaliteit van mijn leven enorm vergroot.

Mindfulness is geen quick fix, het vraagt tijd, oefening en aandacht. Dat vind ik er mooi aan. Het werkt geleidelijk, heel precies en zacht en juist daardoor is het zo bijzonder effectief.

“Mindfulness is het mooiste geschenk dat ik ooit gekregen heb.
Daarom wil het graag doorgeven.”

Ik ervaar meditatie en mindfulness als zo’n weldadig geschenk, het mooiste dat ik ooit gekregen heb, dat ik het graag door wil geven. Daarom zet ik sinds 10 jaar mijn kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, boeddhisme en meditatie in, om anderen, stap voor stap van binnenuit te laten ervaren, hoe ze zich in vertrouwen kunnen gaan openen voor hun eigen creativiteit, schoonheid en geluk. In vriendelijke verbondenheid te leven met zichzelf, de omgeving (dierbaren, vrienden, collega’s) en in contact met de natuur. Dit doe ik door het geven van mindfulnesscursussen in hartje Antwerpen.

1001 angsten en wat je eraan kunt doen

Verschenen bij Standaarduitgeverij/Het Spectrum (2006).

“Mensen die angstig zijn, gaan door een hel. Ze sterven duizend doden. Een paniekstoornis is echt verschrikkelijk. De maatschappij reageert heel hard op angst door het als belachelijk of als aanstellerij te brandmerken. Als angst je in je normale leven remt, moet je er wat aan doen. Klaar!”

Pim Wippoo, psycholoog

Heb je een vraag of wil je gewoon eens kennismaken?

Neem gerust contact met me op